Bulken en cutten, wat is het precies?

Niet iedereen is bekend met de termen “bulken” en “cutten”, maar als je aan krachttraining doet en dus regelmatig in de sportschool te vinden bent, dan heb je ze vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat beteken de termen bulken en cutten nu precies?

Bulken

Bulken betekent het opbouwen van spieren, terwijl cutten het verliezen van vet betekent. Dat lijkt dan heel simpel, maar om de beste resultaten te behalen, moet je dit wel op de juiste manier doen. Meer hierover lees je op: https://www.droogtrainenacademie.nl

Bulken doe je door het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt hoger te laten zijn dan wat je nodig hebt. Als je hierbij traint kom je niet alleen aanin vet, maar ook in spiermassa. Een veel gemaakt fout is dat men de extra calorieën inneemt in de vorm van junkfood. Dit helpt je niet om spieren te kweken, je komt voornamelijk aan in vet.

Cutten

Cutten is precies het tegenovergestelde van bulken: je neemt minder calorieën dan je nodig hebt en verliest zo vet, maar ook spiermassa. Een veelgemaakte fout hierbij is, dat men een crashdieet gaat volgen. Zo verlies je inderdaad gewicht, maar ook veel spiermassa en dat wil je nu juist behouden.

Bulken en cutten doe je dus nooit gelijktijdig maar om-en-om. En aangezien de juiste manier nauw luistert is het aan te raden om hierbij de hulp in te schakelen van iemand die een goed voedingsschema voor je kan opstellen en daarbij ook je trainingsschema mee neemt. Zo zorg je ervoor dat je de juiste balans vindt waarbij je wel spieren kweekt en over langere periode vet verliest.